sobota 22. července 1995

Samcon '94

autor: Jaromír Krejčí

Koncem dubna minulého roku se již potřetí sjeli do pražských Vršovic příznivci počítačů ZX Spectrum a Sam Coupé. Chodby ZŠ v Kodaňské 16 ožily opět na jeden jarní výkend ruchem největšího spectristického setkání.
Je pátek 22. dubna odpoledne. Samcon 94 začal. Ze tříd, které jsou přestavěny v počítačové učebny se ozývá směs zvuků hudebních interfaců, D/A převodníků a typického zvuku magnetofonových nahrávek ZX Spectra. Zatímco se schází účastníci čtouce při příchodu transparent z jedné i z druhé strany (většina z té správné), uvnitř pořadatelé dokončují poslední přípravy.
Samcon 94 pořádali členové klubu Kapsa Praha společně se Sinclair Clubem Ostrov za technické spolupráce společnosti Arxon Computers. Tím, že na Samcon přijelo mnohem více spectristů, byl zase o něco větší než oba předchozí. A protože akce takového rozsahu by se asi nemohla uskutečnit bez finanční podpory, patřil náš dík všem zůčastněným firmám. Hlavním sponzorem setkání byl bratislavský Ultrasoft s. r. o., dále české zastoupení Didactic a. s., J.H.C.S. z Prahy a bývalá firma Perpetum.
Samcon znamená především setkání s přáteli, skvělou partu lidí, nově navázané kontakty. O to, aby tahle nálada všem účastníkům vydržela, se na štábu staralo několik HELPíků, bez nichž by byl Samcon nemyslitelný. Skvělé obědy a večeře pro nás připravily paní kuchařky, a tak se všichni mohli plně věnovat jen svým zájmům.
Na Samconu 94 bylo mnoho zajímavostí. Největší ohlas měla zcela jistě myš pro Amigu připojený ke Spectru. Mnoho lidí se doslova divilo, že to opravdu funguje, a my se divili, že je to pro ně tak nepochopitelné. George K. nám slíbil, že ji zabuduje do SQ-Trackeru. Předváděn byl i nový Heptau Run s myší. Sami jsme netušili, jaký ohlas A-mouse způsobí.
Majitelé Sama zase mohli vidět SamBus, jednomegabytový RAM disk a rovněž použití amigácké myšky. Uživatelé ploterů se obdivovali skvělé digitalizaci na Sam Coupé a známý autor programů pro grafickou jednotku XY 41nn Dr. Žarnovičan jej ihned konzultoval s jejím autorem Ing. Haramulem z Kapsy.
Se zv>ědavostí jsme očekávali příjezd zástupců firmy Perpetum. Nepřijeli. A s nimi jsme neviděli ani očekávaný ZX 602. Stánek J.H.C.S. působil skromným dojmem, alespoň v porovnání se stánkem firmy Ultrasoft. Ti z Bratislavy dovezli kromě kompletní nabídky spect>r>áckého software také hry pro Amigu a PC. Zástupce Didaktiku sice žádný stánek nepostavil, zato však velice živě diskutoval několik hodin s účastníky Samconu o výrobcích této firmy, novém MDOSu a spoustě dalších věcí.
Pro ty, kdož se chtěli na Samconu také něco dozvědět, probíhaly po celou dobu ve dvou učebnách přednášky a diskuse. Zatímco samisté v sobotu diskutovali o SCADu, GameMasteru, MasterDOSu a novinkách pro Sama, ve druhém sále probíhalo povídání s autory seriálu ZX Magazín a robotika. V neděli zaujala diskuse o programování ve strojovém kódu M. Kurky z Kapsy pro začátečníky. Ve stejnou dobu probíhala jinde přednáška o čipu AY a zvuku na počítači. Konečně veliký zájem byl i o poslední přednášku, na níž byly předváděny možnosti emulace našeho Speccy na PC.
Neděle odpoledne. Ti co správně odpověděli v soutěži, dostávají od společnosti InterProspect knížky a přítomní sponzoři něco na památku. Kdo nechvátal domů, pomáhal dát místnosti do původního stavu. Druhý den zazvoní a děti se vrátí do svých tříd. Z tabule ve štábu jsme smazali křížovku z Nesoutěže od bratří Flašků, chodby i třídy se vylidnily. Samcon skončil.
Chtěl bych poděkovat všem svým přátelům, kteří mi pomohli dotáhnout Samcon do zdárného konce i poté, co já jsem už nemohl ani mluvit.

Žádné komentáře:

Okomentovat