sobota 22. července 1995

RAMPAGE

autor: Tomáš Tyl

Jedná se o méně známou hru, snad proto, že je starší, snad proto, že se nezakládá na příliš geniálním nápadu. Podstata celé hry je duchaprostá - jste jednou ze tří goril a máte za úkol zničit co nejvíce budov v blíže nejmenovaném městě (Rampage = běsnění, zuření).
Abych vám to blíže objasnil - ocitáte se v nějakém městě (že by New York?) nebo ještě lépe v jedné z jeho částí (chápejme tento kousek neutěšené země jako ulici). Potom už jen můžete hádat, co asi udělají takové tři gorily (živočichové, nikoliv bodyguards), když před sebou uvidí vysoké budovy, v nichž se skrývá spousta chutných človíčků (nechutná představa). Jako správný KING KONG máte za úkol budovy zdemolovat. Nejprve však na ně musíte vyšplhat (vskočit) a poté je můžete ničit do sytosti (mlátit do nich, rozbíjet zdi, okna, žrát lidi, pochutnávat si na kavárnách atd.), nebo spíš do okamžiku, kdy se z budovy stanou trosky, jež nemají právě příliš pevnou konstrukci a nebyli budovány jako lunapark pro tři několiksetmetrákové gorily. Ovšem nic není tak lehké, jak se na první pohled zdá. Policie, armáda i civilní obyvatelstvo se brání (no uznejte, kdo by se chtěl nechat sežrat gorilou?!). Armáda nasadila vrtulníky, tanky a speciální komando, policie zasahuje hlídkovými vozy (chachacha), civilní obyvatelstvo se brání domácími potřebami, jako např. houfnice, tarasnice, ti méně připravení na vpád obřích goril se brání alespoň pistolemi nebo revolvery. na vás však tyto "hračičky" nemají větší vliv. Maximálně vás obtěžují a přinejhorším můžete být shozeni z vámi demolovaného domu. V tom případě spadnete na ulici, ale nemá to žádný větší význam. Za okamžik můžete opět vyšplhat nazpět a tomu násilníkovy, který vás tak hrubě napadl, se pomstít (sežrat ho!). Podrobněji vysvětleno vyšplháte k němu a uhodíte do místa, kde je. Potom jen spokojeně chroupete. Takto lze zahubit všechny lidi, kteří vás obtěžují (škoda, že je to jen hra). Sníst můžete všechny lidi, ale i věci, které při rozbíjení domu najdete. Občas objevíte kavárnu (mňam), jindy kancelář, ale někdy i méně chutné věci, jako například jed (opět je pro vás takřka neškodný). Je-li dům již dostatečně zdemolovaný, ozve se praskavý zvuk a dům se začne drobit, jako rohlík a záhy spadne. Pokud jste ještě stále na něm, rychle sešplhejte, nebo si "pěkně" narazíte zad ní část vašeho gorilího těla.
Dalším nepřítelem jsou vrtulníky, ty lze zlikvidovat jen velmi ztěžka a to tak, že když helikoptéra letí kolem vás, musíte do ní uhodit pěstí. Posledními, téměř neškodnými protivníky jsou policejní auta, obrněné vozy a tanky. Ty zničíte tím, že si stoupnete na silnici a ve chvíli, kdy některá z jmenovaných nástrah projíždí kolem vás, musíte do ní "praštit" pěstí (stejné jako u helikoptéry, jenomže u vrtulníku uhodíte směrem vzhůru, v tomto případě směrem dolů). To pletí i pro likvidaci civilních dopravních prostředků - tramvají, autobusů a aut.
Zlikvidujete-li v části města všechny domy, postupujete do dalšího dílu a vše začíná znova. Mezi díly se vždy objevuje zpráva, jak krvelačné gorily (to jste jako vy) "plundrují" město a co proti tomu chce armáda podniknout. Pro vás však tato zpráva nemá sebemenší význam.
Jak jsem již v úvodu řekl, gorily jsou tři, vy jste jen jedna z nich, ostatní jsou buď vaši spoluhráči nebo počítač. Obvykle vycházíte s vašimi spoluničiteli poměrně dobře, ale nevylučují se situace, kdy vás "partner(ka)" shodí z osmého poschodí (jak typické pro běžné manželství).
Hra Rampage je velmi pěkně graficky propracovaná i zvukové efekty jsou pěkné, ale nápad, na kterém je celá hra založena, není zrovna nejgeniálnější, ale myslím, že je to to nejlepší na uklidnění. Musíte uznat, že není nic více uklidňujícího, než rozmlátit několik desítek budov. Takže pokud máte vztek - hrejte Rampage.

Žádné komentáře:

Okomentovat