sobota 22. července 1995

Boby a jeho pán na pohádkovém ostrově

autor: Alena Vávrová

Autoři: Bruno Schram a Pavel Matuška
Datum vzniku: 20.8.1990

Děj hry se odehrává na pohádkovém ostrově, kde je vaším úkolem odesílat pánovi výtahem věci, o které vás požádá. Ostrov má k pohádkovému dost daleko, domnívám se, že autoři mnoho pohádek nečetli, a pokud jim někdo nějakou vyprávěl, tak nedávali pozor. Z děje je poznat, že někdy slyšeli o kapitánu Nemovi a jeho ponorce, ale to je přece jen trochu jiný druh literatury.
Příkazy je nutné zadávat alespoň třípísmenné, a to i u směrů chůze. Tedy ZAPad, VYChod, SEVer a JIH, dále POLož, STIskni, SMIchej, ZALej a kupodivu VZIt. Nelze zadávat víceslovné příkazy a pak vypadá odeslání požadované věci asi následovně:
"POLOZ"
Co mam polozit ?
"KOKOSY"
Do vytahu ? [A/N]
"A"
"STISKNI"
Co mam stisknout ?
"TLACITKO"
Vytah jede k panovi. Pan dekuje za dodany tovar.

Pokud máte pocit, že v předchozích řádcích chybí nějaká diakritická znaménka, váš pocit je správný, hra je totiž napsaná v cestine. (Jediný oháčkovaný text je adresa autorů.)
Plánek hry je velmi jednoduchý, celý děj se odehrává ve 22 místnostech, zahynout se dá ve třech místnostech pokud jdete špatným směrem - při východu z kuchyně směrem na západ se utopíte v moři (což se mně stávalo naprosto pravidelně, protože si pletu východ a západ), dále na severní skále u ryb se dá jít pouze na jih, i když příjdete z jiné strany a pak na kokosové palmě. Další způsoby smrti - při stisknutí nesprávného tlačítka (v elektrárně) a smíchání nesprávných zkumavek.
Pán po vás bude postupně chtít KOKOSY, KRABICI, RYBY, FLOPY DISK, PLODY, DISKETU a KÓD.
První dva předměty nejsou problémové, k lovení ryb potřebujete harpunu, k přinesení flopy disku musíte mít kompetní kód. Má tři části, dvě najdete např. na kusu papíru, k jeho používání v místnosti se 300 ZX je nutné mít předmět KÓD. Celý kód zní LKJHGFDSA POIUYT REWQ (porovnejte si ho s klávesnicí). I poslední dva předměty vám určitě nebudou dělat problémy už kvůli tomu, že je budete mít sebrané v průběhu hry. Nechutnou záležitostí je opatření plodů. Nejdříve si vezměte sáček se semeny a zasaďte je na zahrádce příkazem POUZIJ SACEK. Zasazená semena musíte zalít správně namíchaným roztokem ze zkumavek. Správná možnost je jenom jedna, všechny nesprávné končí výbuchem. Možností je třicet, takže si to užijte. Vyrostlá rostlina je pěkně agresivní a o slušném chování ji přesvědčíte sprejem.
Ve hře mi silně vadila ještě jedna věc. Výtah má třicet pater a jede hezky pomalu. Pokud je to myšleno jako pausa na uvaření kafe, hráč by brzo zemřel na otravu kofeinem.

Žádné komentáře:

Okomentovat