sobota 22. července 1995

Mr. Wong's Loopy Laundry

autor: Tomáš Tyl

Autor: Artic Computing Ltd.
Rok vzniku: 1984


Název hry by se dal přeložit zhruba takto: Prádelní smyčka pana Wonga nebo Wongova prádelní smyčka. Je to pouze neumělý překlad podle slovníku, takže za případnou chybu neručím, ale myslím, že podstatu hry vystihuje docela dobře.
Pan Wong je občan čínské národnosti a zjevně se mu daří docela dobře, neboť je majitelem prádelny. Má však potíže se svými pracovními nástroji. Všechny věci, které potřebuje k provozování své živnosti (nemyslím tím zrovna živnostenský list) se spikly proti němu a chtějí ho zničit.
Pan Wong se však snaží udržet svůj obchod, a proto chce splnit všechny objednávky. Musí vyprat všechno prádlo. Ono se to řekne ''vyprat prádlo'', ale když je to prádlo rozházené po celé prádelně a přitom se Vás snaží zahubit zblázněná žehlička nebo potrhlé mydlinky.
Na obranu proti těmto (a mnoha jiným) výplodům autorovy fantazie, máte "škrob" (jak to sám autor nazval "starch=škrob"). Škrobu máte na pět střel, používejte jej však pouze v bezprostřední blízkosti nepřítele. Podaří-li se Vám nepřítele zasáhnout, bude na nějaký čas ochromen (nemůže se pohybovat a i při dotyku je neškodný), ale pozor, škrob lze použít pouze na jednoho nepřítele, to znamená, že když ochromíte např. žehličku, stále Vás ohrožují ostatní nástrahy, které v takové situaci nelze zneškodnit. Škrob lze znova doplnit sebráním krabičky, která se nevyzpytatelně objevuje na různých místech prádelny.
Sebrané prádlo (vždy jen jeden kus) musíte házet do "sběrny" (potrubí vpravo nahoře), které vede do vany nebo spíš do necek (krásné slovo) v prádelně, tj. vpravo dole. Po sebrání prádla obdržíte 20 bodů, po jeho vhození získáte různý počet od 30 do 60 bodů, ale za ochromení protivníka získáte až 500 bodů. Za sebrání krabičky škrobu obdržíte 200 bodů.
Informace o stavu životů, škrobu, nejvyšší skóre a vaše současné skóre jsou uvedeny na informačním panelu ve spodní části obrazovky.
Po sebrání veškerého prádla a jeho odevzdání do prádelny postupujete do další úrovně. Hra Mr. Wong nemá sice žádnou geniální grafiku, ale velmi dobře se hraje. První část (místnost) je jednoduchá a zvládne ji skoro každý. Druhá místnost je však obtížnější a o dalších ani nemluvě. Celou hru doprovází četné (a celkem pěkné) zvukové efekty, jsou sice monotónní a jednotvárné, ale nejsou nijak hlasité a neobtěžují při hře samotné.
Hra Mr. Wong je sice podobná hře Booty, ale mnohem příjemněji se hraje a je celkově hezčí (po stránce scroolingu, grafiky i zvukových efektů). Výhodou je i to, že Mr. Wong se stále pohybuje (sám) a Vy jej pouze občas usměrníte, kam má jít. Dle mého názoru je to velmi výhodné, neboť Vás za chvíli nebolí ruka od křečovitého držení joysticku nebo klávesy.
Mr. Wong je podle mého subjektivněobjektivního hlediska velmi pěkná hra a věřím, že by se líbila všem, kteří si rádi zahrají klidnou hru, u které si příjemně odpočinou.

Žádné komentáře:

Okomentovat