sobota 22. července 1995

MAZIACS

autor: Tomáš Tyl

A opět tu máme jednu recenzičku hry firmy DK'TRONICS. Hra se jmenuje (jak skrytě napovídá nadpis) MAZIACS. Podstata hry je velmi jednoduchá, ale všechno postupně.

Začneme od Adama nebo spíš od nahrání. Po tomto aktu na Vás vybafne úvodní screen, což doprovází jakési houkání. Ihned poté se Vás počítač zeptá, zda chcete hru ovládat joystickem, či klávesami. Odpovězte mu dle svých možností a dle své libosti. Provedete-li to, computer Vás zahrne informacemi. Tak pro objasnění - stisknete-li A, objeví se veškeré informace (v angličtině) a počítač Vám postupně představí hrdinu (Vás - the hero), vězně (the prisoners - vaši informátoři), zbraně (meče - the swords), nepřátele pavouky (MAZIACS), informace o energii (energy), informace o konci (the end - no comment), bludiště (the maze), pohled (view), poklad (treasure), obtížnost levelů (difficulty). Tyto jednotlivé informace si můžete vyvolat i stiskem příslušných kláves (E až N) v základním menu. Klávesou B lze nastartovat hru, C-éčkem můžete pokračovat v předešlé hře (což obvykle není možné) a D-éčkem můžete změnit ovládací klávesy, nebo číslo levelu (úrovně 1-4).

A teď "vo co vlastně de". Vy jste hrdinou, který má v rozsáhlém bludišti najít truhlu s pokladem. Znemožnit Vám to mají obří stvůru, připomínající pavouky (takového pavouka bych o půlnoci (a snad ani nikdy jindy) potkat nechtěl). S každým pavoukem, na kterého v bludišti narazíte, se musíte utkat v souboji. Máte-li u sebe meč (sword) je vaše vítězství jisté. Jakmile jej však nemáte, je velmi pravděpodobné, že nepřijdete na nedělní oběd (jestli mi rozumíte) nebo se oběda zúčastníte, ale ta restaurace se bude jmenovat "U Pavoučka" a vy tam rozhodně nebudete jako host. To se však nemusí stát, budete-li mít zmiňovaný meč, nebo v případě, že budete mít dostatek energie (skoro plný počet). Ptáte se jaké energie? Ihned objasním - na pravé straně obrazovky je nenápadný ukazatel, vzdáleně připomínající teploměr. Zde se však měří stav vaší energie (nikoliv jestli máte horečku). Energii doplníte tak, že seberete "čtvereček" ukrytý ve zdech, označující jídlo či energii. Jak jej sebrat? Musíte dojít až přímo ke čtverečku a jít směrem "do něj". Tím jej seberete a doplníte energii. Stejný postup platí i pro sebrání mečů a pro informátory. Klíííd! Všechno objasníme! Prakticky nejdůležitějším prvkem jsou informátoři (vězni - prisoners). Jsou to vězni zmítající se v okovech, kteří Vám prozradí, kudy k pokladu. Princip "ptaní se" je stejný jako u čerpání energie a sbírání mečů (jen tak mimochodem - meč můžete mít u sebe jen jeden a je jen na jedno použití (co takhle recyklace, he?!)). Zeptáte-li se informátora, hra se na malou chvíli zastaví a poté se od informátorova místa objeví žlutá cesta (majitelé černobílých televizorů (majetnější monitorů) jsou v nevýhodě, je to opravdu velmi špatně viditelné). Půjdete-li po ní, dojdete až k truhle s pokladem. Zmizí-li žlutá barva, musíte se opět zeptat informátora. Až dojdete k truhle, seberte ji a "upalujte" zpět. Cestu vám opět prozradí informátor, nevíte-li kde je, stiskněte tlačítko V na klávesnici. Tím se Vám zobrazí mapa vašeho blízkého okolí. Tak se dá zjistit i příto mnost nepřátel, energie, ale i mečů. Až dorazíte na místo, odkud jste vyšli, zvítězili jste.

Pár rad

Při cestě za pokladem zlikvidujte (pokud možno) všechny pavouky, protože při návratu s truhlou nemáte možnost nést meč, a proto jste prakticky bezmocní. Do rvačky s pavoukem se pouštějte vždy (pro jistotu) s mečem (kdo uteče - vyhraje). Bez meče se dá zvítězit jen málokdy. Na cestě směrem k pokladu si nevyberte (nesnězte) všechnu energii, neboť ji budete potřebovat i na zpáteční cestě. Každou akci si dobře promyslete, jsou-li dva pavouci za sebou, odlákejte nejprve toho prvního, zabte jej a běžte si pro nový meč. Potom se bijte i s druhým pavoukem. Zbytečně nepobíhejte bludištěm a raději se zeptejte informátora. Vždy mějte (raději) u sebe více energie.

A to je asi tak všechno. Myslím, že hra Maziacs je poměrně jednoduchá a vhodná pro úplné začátečníky.

A nedrážděte pavoučky.

Žádné komentáře:

Okomentovat