sobota 21. srpna 2004

Hráli jste "HEROES '92"?

autor: George K.

Asi bych se spíš měl ptát: Dohráli jste "HEROES '92"? Dali jste lemmingovi deštník, vzali si Batmanův plášť, neodjeli taxíkem a odpověděli správně na otázku, kam jde kůň s hadem?
Jde kůň (klap, klap) a had (šš, šš). Na co jdou?
Povíme si něco o tom, kudy bylo správné se ubírat a kde to naopak nemělo smysl: první věc, která byla docela důležitá, bylo vzít papírek (prozkoumej kancelářský stolek, prozkoumej šuplík, vezmi papírek), který obsahoval výše uvedenou otázku, někdy v průběhu hry ho dát RoboCopovi II (použij papírek) a správné říci, že kůň s hadem jdou na nervy. V kanceláří u sekretářky byl neopomenutelný deštník, který se položil přede dveře výtahu a vychodivší lemming (po otvření dveří příkazem stiskni přivolávací tlačítko) si ho drze vzal a nezabil se tak pádem při chůzi z hlavní haly bůhvíkam na jih. Na parkovišti stačilo chvíli počkat a děly se věci: vybuchovala auta, batmobily a nakonec Batman zahodil svůj plášť (Vaše reakce: vezmi Batmanův převlek), hodící se při pádech z výšky ("pozor, schod!" je přece jenom nepřesné) do bahna. Na stanici metra Schwazreneggerova se také chvíli počká a neleze se hned do prvního metra, co se namane. Mezitím je dobré dívat se, co se děje a reagovat (prozkoumej mrtvou ženu, vezmi pistoli). Bez pistole je v metru veselo, ale když ji máte, v klidu přestřelku přežijete a ještě získáte nové kamarády (prozkoumej cestující), kteří s vámi vystoupí a zůstanou na stanici metra Stalloneova.
Je čas stát se někým jiným, vzít pár věcí a vzápětí se jich zbavit (vezmi malou krabičku, vezmi papírovou krabici, jdi na jih, polož papírovou krabici, prozkoumej papírovou krabici, polož malou krabičku). Pak se zase vrátíme do role Clouseaua a využijeme toho, co jsme si nadrobili (prozkoumej malou krabičku, vezmi hřebíky). Jdeme zpátky po kolejích do Arnoldovy stanice a odtud přes Manic Minera k bahnu. Zde - vezmi past na duchy, prozkoumej Batmanův převlek, použij Batmanův opasek - a jsme zpět v hlavní hale, hurá na vrátnici (pozor na RoboCopa I, nemá rád zbraně), ven na parkoviště (použij hřebíky, jdi do taxíku) a pokud s sebou nemáte moc věcí, dostaneme od Rodriga klobouk a bič. S tím sešviháte hada, ležícího na schodišti (použij bič), prozkoumáte osobnosti, Mirečka a vezměte si krabičku sirek. Výše zmíněnému RoboCopovi II dáte papírek a odpovíte, on vás za to pustí na střechu a nevypne reflektor, který na oblohu vrhá H, nebo-li znak Habermana (kdo viděl Batmana, chápe, ostatní mají smůlu). Se žralokem si hrát nepůjdeme, ale vylezeme na komín a skočíme do něj, on se o nás Haberman postará; pak položíme past na duchy do otvoru ve stěně, staneme se někým jiným, pro past si dojdeme a odneseme ji ke skleněné stěně, kde ji prozkoumáme, čímž vyvoláme ducha, pro kterého si přijdou krotiči duchů (to jsou ti noví kamarádi z metra) - ve stěně vzniknou díry, jimiž přileze lemming, projde nevšímavě kolem vás, probourá zeď komínu a odšplhá vzhůru. Konečně můžete být (Coleman a Clouseau) spolu, vítězství je na dosah ruky, stačí jen dojít k bombě a zapálit knot (použij krabičku sirek). Tak to byl stručný návod, přesně tak, jak to nemám rád, ale aspoň vidíte, že dohrát se to dalo a docela jednoduše.
Kdo udělal přesně tohle a nic víc, zažil asi 30% toho, co zažít mohl a získal ubohých nepostačujících cca 60 bodů. Body se přidělovaly následovně: 1 bod za každou navštívenou místnost (23-24 bodů), 2 body za každou objevenou věc (40-62 bodů) a zbytek za speciality, tedy za věci navíc, které nebylo nutno udělat, ale šlo to (0-34 bodů). (Čísla v závorkách udávají minimální a maximální bodové zisky, kterých lze dosáhnout.)
Hra má něco přes třicet místnosti, ale nekteré nesmíte navštívit - výtah, bazznek se žralokem, první metro, poslední sluj Manic Minera, atd. Ten jeden bod navíc získáte, když projdete tam a zpátky chodbou, kde byla spousta dveří.
Co se věcí týče, skoro pokaždé, když se vypsala zpráva "Objevil jsi ...", získali jste dva body. Takže v kanceláří jste pak mohli spatřit navíc telefonní kartu, krabičku cigaret, spodka kulového, velký kulový, jinde se objevila spousta klik a spousta problémů, po prozkoumání Clouseaua dokonce šimpán, atd. Programově vzato, dostávali jste body ne při samotném objevení, ale až na konci hry, kdy se zjišťovalo, které z vytipovaných předmětů jsou ve hře, což umožnilo několik dalších bodových ohodnocení, které by mohly patřit už spíše do specialit. Byly to: 1) živý vetřelec a 2) při dokončení hry Coleman a Clouseau v jedné místnosti. Co se vetřelce týká, byl neškodný, ale chudák. Ve chvíli, kdy jste si to přihasili na vrátnici s pistolí, RoboCop vás vyzval ji odhodit (a bylo záhodno ho poslechnout, protože jinak střílel - do vás), jenže na upuštěnou zbraň se vrhnul nic netušící "alien" a v zápětí byl postřelen on. Ani potom se ale nevyplatilo brát si pistolí zpět do rukou.
Nejzajímavější části hry ovšem byly speciality, které ukrývaly nejrůznější překvapení. Kdo chvíli trápil počítač příkazem použij teleportační přístroj (bylo zde podezřelé, že program hlásil "Nic se nestalo" - jindy (tj. při zbytecném použití věci) přece nepsal nic!!!), zažil určitě chvilku strachu, když napočtvrté teleport ožil, Coleman vlezl dovnitř a počítač zvesela oznámil, že "Z teleportu vylétla moucha..." - dobrý vtip, za který jste inkasovali pět bodů. Druhý teleport ne a ne naskočit, ale kdo měl výdrž, mohl tentokrát propadnout dojmu, že se program doopravdy "kousnul" - zase nic (krom pěti bodů), a pokud jste se vypořádali i s akční pasáží hry, bylo to dalších pět navíc.
Jinými specialitami bylo kouření a telefonování, které spolu částečně souvisely. Stačilo vzít telefonní kartu (byla v koši) a od sekretářky si zavolat (použij telefonní kartu) - bylo to Arthurovi Brownovi a za pět bodíků. Kdo zavolal dvakrát, prohloupil, protože karta se dala použít u Manic Minera v místnosti Útok mutantních telefonů, odkud bylo možno zavolat sekretářce (pět bodů). Když už jsme u toho Manika - chodit se tu dalo jen tak tak - jednou tam a podruhé zpátky; při třetím vstupu do místnosti jste došli do Návratu krále zvířat a ten se nedá přežít. Ale zpátky k hovoru se sekretářkou - vážně vás nenapadlo, že by svoje Velbloudy (v originále Camel) mohla chtít zpátky (pokud jste je odnesli)? Ano, vážně je chtěla (strašně řada totiž kouří), ale aby jste z toho taky něco měli (z toho kouření myslím), bylo dobré nejdřív získat sirky a zapálit si aspoň jednu cigaretu (pět bodů) a potom teprve hřebíčky do rakve vrátit sekretářce (jen čtyři body), která navíc jen tak z nudy reagovala na to, zda máte v kapse pistolí, či nikoliv.
Záludnou věci byl taxík (vlastně nejen on). Vejít se do něho dalo vždy, ale vylézt ven, to už bylo horší. První návštěva taxíku určitě dobře nedopadla, ale když mu nejdříve uděláte zimní antiskluzové obutí zapícháním hřebíků do pneumatik, v klidu můžete vstoupit. Chvilku se nic neděje (ani ven to nejde), ale nepřehánějte to s prozkoumáváním Rodriga, nebo se udusíte v kouří z jeho doutníků. Takž choďte do taxíku s minimálním počtem věci, jinak vám Rodrigo při pohledu na plné ruce nic nedá.
S duchem a krtkem to také nebylo jednoduché. Pokud se past nebo papírová krabice prozkoumají na nesprávných místech, ani se slizákem, ani s Montym už nehnete a můžete začít znovu. Pak navíc je potřeba na dně komínu past položit (západně do otvoru ve zdi), stát se někým jiným a past si vzít - tedy udáte tu ty samé grify, se kterými se setkáte u hřebíků (taky si je musíte podat pod stěnou a navíc v krabičce).
Krom HEROES samotných byla podstatnou částí soutěže halda otázek, jejichž správné zodpovězení přinášelo téměř polovinu bodů. Prozraďme si tedy, jak měly správné odpovědi (podle mne) vypadat:
1) Jednotlivé díly Horáců se jmenují HUNGRY HORACE, HORACE GOES SKIING, HORACE AND THE SPIDERS (což věděl skoro každý) a jejich autorem je WILLIAM TANG (což věděl málokdo).
2) Při nahrávání The Chip Factory chodí deset Tedů-techniků a ve hře hraje valčík NA KRÁSNÉM MODRÉM DUNAJI.
3) Autorství programů Gens, Mons, Colt, Pascal, C patří firmě HI-SOFT.
4) Za otce Spectra bych označil sira CLIVA MARLESE SINCLAIRA, autoři Spectra jsou STEVEN VICKERS (sw) a RICHARD ALTWASSER (hw).
5) Ochrana firmy OCEAN se jmenuje SPEEDLOCK (jejím autorem je David Aubrey Jones).
6) Hra Ghostbusters vznikla podle filmu... chvilka napětí... GHSTBUSTERS.
7) Rodina Weeků sestává z WALLYHO, HERBERTA a WILMY.
8) Autor PODRAZU III je FRANTIŠEK FUKA, jehož iniciály jsou F. F. Nezaměstnaný programátor není nikdo jiný než TIM COLEMAN a jeho přítelem je ARTHUR BROWN.
9) Ve hře Starquake je teleportů skutečně patnáct a ne jedenáct (omlouvám se všem, kterých se tento omyl dotknul): ALGOL, AMAHA, AMIGA, ASOIC, DELTA, EXIAL, IRAGE, KYZIA, OKTUP, QUAKE, RAMIX, SONIQ, TULSA, ULTRA, VEROX.
10) Na posledním obrázku ve hře Splitting Images je MARYLIN MONROE (kdepak Madonna...!).
11) Autorem her Green Beret, Hyperactive, Mikie, Cobra, Terra Cresta, Hypersport je JONATHAN SMITH (alias SMIFFF).
12) Všechny hry od Code Masters si můžete přečíst v jednom loňském Fifu (tak proto je měli všichni dobře...).
13) Třináctá otázka byla opravdu nešťastná a skoro každý ji měl alespoň trochu špatně. Martin Galway je pro většinu soutěžících zcela neznámou postavou, ačkoliv hělal hru do většiny her Jófy Smiffa. Jsem si téměř jistý těmito: COBRA, HYSTERIA, TERRA CRESTA (a možná i PING-PONG Bernie Dugggse). David Whittaker skládal většinou pro Code Masters, jeho hudba je v JET-BIKE SIMULATORu, SKI SIMULATORu, PLANTOONu, GHOSTBUSTERS II, GLIDE RIDER, atd. Nerad to říkám , ale Mike Follin není hudebník (na rozdíl od svého bratra Tima!), takže body inkasovali ti, kteří poroškrtli, nebo na uvedenou skutečnost upozornili (inu, chyták). František Fuka zhudebnil hry KABOOM, INDIANA JONES I-III, F. I. R. E., TETRIS 2, JET-STORY, BELEGOST. Proximální hudebník Miroslav Hlavička svoji hudbou doprovodil hry HEROES '92, (postřeh!), MAH JONGG, PERESTROJKA, AKCIONÁŘ II, BALLERIS a další (bohužel v Beerlandu žádná hudba není, natož poak Hlavičkova).
14) Proměny z vlka (vlkodlaka) v člověka a naopak se odehrávají ve hře KNIGHT LORE.
15) Academy 87 naprogramoval PETE COOKE, 3D hrami se proslavila firma INCENTIVE, jejich první byla DRILLER.
16) Knihy Hobbita Pán prstenů napsal JOHN RONALD REUEL TOLKIEN.
17) Autorem Města robotů byl ing. Vít Libovický (kdepak Kája Saudek!), heslo znělo KONVALINKA.
18) Free Copy má pravděpodobně na svědomí HAJASOFT.
19) Hlavní postava desetiboje je DALEY THOMPSON, autoři hry jsou PAUL OWENS a CHRISTIAN URQUHART.
20) Samantha Fox se svléká ve hře SAMANTHA FOX STRIP POKER.
21) Ve Winter Games si můžete zasportovat v těchto disciplínách: SKI JUMP, HOT DOG, SPEED SKATING, BIATHLON, BOBSLEIGH, FIGURAL SKATING.
22) Programy na tvorbu 48k hudby: ORFEUS (UNIVERSUM), WHAM! THE MUSIC BOX (MARK ALEXANDER), ZX-7 (JÁN DEÁK), MUSIC STUDIO (MS CID). (Pozn.: Ackoliv Miroslav Hlavička používá Orfea častěji než Universum, jeho autorem není. Stejně tak není autorem hry Krtek a autíčko, jak mylně uvedlo Fifo - autorem je Václav Lavička).
23) Hru Tetris na Spectru uvedl MIRRORSOFT, původni autoři programu jsou VADIM GERASIMOV a ALEXANDR PAŽITNOV.
24) V Terramexu máte na výběr z PĚTI dobrovolníků.
25) Dr. Blitzen vystupuje ve hrách DYNAMITE DAN a DYNAMITE DAN AND THE ISLAND OF ARCANUM.
26) Písničku Ghostbusters složil RAY PARKER, Jr., pro hru ji naprogramoval DAVID WHITTAKER (Rob Hubbard osobně se na Spectrech nevyskytuje), kadeřníkem byl NICK DAWSON.
27) Oba dva uvedené Bat many vrhla na trh firma OCEAN.
28) Názvy posledních tří levelů hry LEMMINGS jsou: SLEEPLEES NIGHTS, PRIDE COMES BEFORE..., ENVIROMENTALLY FRIENDLY.
29) Hi-Soft: GENS, Oasis Software: LASER GENIUS, T. R. C.: PIKOMON, Crystal Computing: ZEUS, Picturesque: EDITAS.
30) Ta nejklasičtější hra se jmenuje MANIC MINER a autorem je MATHEW SMITH.
Tak co, jak hodně jste uspěli v HEROES '92? Znáte teď svoje šance na umístění? Jestli se někomu hra zdála moc těžká - je mi líto, to jste asi nikdy těžkou hru neviděli. Oproti adventurám typu Larry I-V, The Sccret Of Monkey Island I-II, Main Street to nebylo nic moc (navíc jsou anglicky... grr!). Stačilo jenom trochu víc přemýšlet, trochu víc zkoušet - a bylo to...! Kdo dohrál, dá mi za pravdu, ostatním doporučují si to alespoň zkusit (i se všemi smrtonosnými konci), vždyť 26190 bajtů textu pro Desktop, se vyrovná povídce o deseti stránkách A4 (pro šťouraly - psáno strojem, řádkování 1,5).
Věřím, že jste se dobře bavili a že si zase rádi zahrajete nějakou další moji hru - třeba to bude tentokrát něco akčního, třeba... no necháme se překvapit.

A abych nezapomněl:
Jde kůň (klap, klap) a had (šš, šš). Na co jdou?

Žádné komentáře:

Okomentovat