sobota 22. července 1995

Podzemní město

autor: Alena Vávrová

autor hry: JIŘÍSOFTWARE, Rožnov
datum vzniku: 1987

Hra je volným pokračování hry Zlatý pohár, o které jsem nikdy neslyšela a tedy se mi ji nepodařilo sehnat. Vaším úkolem je vyvést rytíře Galahada ze začarovaného města tak, že naleznete magické zaklínadlo potřebné k otevření magických dveří.
Použité příkazy jsou přehledně vypsané hned na začátku a jsou to Sever, Jih, Východ, Západ, ZVEDNI, POLOZ, POUZIJ, PREMYSLEJ. Můžete nést jen jeden předmět a po jeho položení - např. "položil jsem páčidlo a zlý duch ho přenesl do skladu nářadí" - takže se dost nachodíte. Použitelné předměty v popisu jsou zvýrazněné velkými písmeny.
Plánek hry je na výšku s rozměry 5 x 10 polí. Začíná se v pravém dolním rohu. První políčko jsou ty zavřené magické dveře, startovní políčko je tedy druhé zprava. Zhynout se dá pouze na dvou políčkách, a to pádem do propasti a utopením v bažině. Proto doporučuji procházet místnosti od startu do stran, abyste tato dvě místa brzo našli. Pak už je pohyb bez nebezpečí. Hra je budovaná poměrně logicky - zimomřivý upír potřebuje zatopit v kamnech, lakomý komoří chce úplatek a spokojí se s prstenem, hladový komoří něco k jídlu (mléčné výrobky nerad), na strážníka platí hrubé násilí (sekera nad veškeré argumenty), do studny se leze po provaze, ze studny to už jde bez něj, zamčenou bránu otevírá klíč.

Díky použité češtině s háčky a čárkami a přehledně budovanému plánku používáme tuto hru v klubu pro děti jako první seznámení s textovkami. Pokud jim poradíte, jak si mají kreslit plánek a občas dohlédnete na důsledné zakreslování, zvládnou úspěšně tuto hru i sedmileté děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat